Brandveilig wonen op maat - geen nominatie voor Fireforum Awards 2023

Gepubliceerd op 16 October 2023
Brandveilig wonen

Iets meer dan een maand geleden schreef ik mijn blog ‘Brandveilig wonen op maat en Fireforum Awards 2023’. De Fireforum Awards worden om de 2 jaar gehouden en belonen de beste projecten i.v.m. brandveiligheid. Helaas ontving ik vandaag de mail van Fireforum dat mijn inzending niet genomineerd is. Ik heb de geheime vakjury dus jammer genoeg niet kunnen overtuigen van mijn project ‘Brandveilig wonen op maat’ i.s.m. vzw De Hulster, het voormalige Fides en vzw Huize Sint-Vincentius.

Ik wil het project hier dan ook nog eens extra in de kijker zetten. Het waren 27 fijne en interessante namiddagen en avonden. Ik ben dankbaar dat we dit samen hebben kunnen realiseren. Hopelijk kan deze samenwerking een voorbeeld zijn voor andere woonvormen om in te zetten op brandveiligheid.
Op 1 juni dit jaar eiste een brand bij een vorm van begeleid wonen van Kadans in Antwerpen nog 1 dode en 3 zeer zwaargewonden. Het zeer spijtige bewijs dat dergelijke projecten levensnoodzakelijk zijn.

Volgend filmpje geeft je een idee van het project.

Het project is reproduceerbaar naar alle vormen van begeleid en / of beschut wonen. Met mijn boek ‘Brandveiligheid Thuis’ als leidraad kunnen brandpreventieadviseurs, technici brandvoorkoming, brandweermannen en -vrouwen,… deze vorm van brandveilig wonen op maat overnemen. De kracht zit er natuurlijk in dat er steeds op maat van de woonvorm en op maat van de bewoners wordt gewerkt. Er wordt immers verder gekeken dan enkel naar de technische brandpreventie in het gebouw en de bewoners worden actief betrokken.

De doelstellingen van het project!

De hoofddoelstelling is om de brandveiligheid in de woningen van de 3 vzw’s voor begeleid wonen te verhogen. Woningbranden eisen immers enorm veel slachtoffers in België en de materiële schade is vaak groot, maar ook de psychologische impact mag niet onderschat worden. In elk van de 15 woningen van vzw De Hulster, 5 woningen van vzw Fides en 7 woningen van vzw Huize Sint-Vincentius vond een aangepast opleidingsmoment met de bewoners en begeleiding plaats.

Bijkomende doelstellingen:
•    aftoetsen of de aanwezige brandpreventiemaatregelen voldoende zijn
•    aftoetsen of de eventuele opgelegde maatregelen van de bevoegde hulpverleningszone voldoende zijn
•    verminderen van brandrisico’s in de woningen
•    het belang van de brandpreventiemaatregelen aantonen
•    het hebben van een werkbaar en ingeoefend vluchtplan
•    creëren van ambassadeurs van brandveiligheid zodat het project niet beperkt blijft tot de deelnemers

2 jaar geleden kon ik de jury van de Fireforum Awards helaas ook niet overtuigen van mijn project ‘Brandveiligheid Thuis’. Dit kan je lezen in mijn blog ‘Brandveiligheid thuis en Fireforum Awards 2021’. En hoewel dit een teleurstelling was, laat ik me hierdoor niet tegenhouden. Wie me kent, weet wel dat ik niet ga wachten op de volgende Fireforum Awards in 2025 om iets te realiseren rond brandveiligheid. 100% brandveiligheid bestaat niet, maar je kan je er wel 100% voor inzetten!