Tim Renders adviseur brandveiligheid

Over Tim Renders

Mijn naam is Tim Renders, ik ben adviseur brandveiligheid. Brandveiligheid en brandpreventie zijn steeds een rode draad geweest in mijn carrière. Na 25 jaar ervaring bij de brandweer en bijna 15 jaar als instructeur was 2020 het jaar waarin ik koos om mij volledig te focussen op opleidingen en consulting. Het belang van brandveiligheid in en om je bedrijf of je organisatie mag niet onderschat worden. 100% brandveiligheid bestaat niet, maar je kan je er wel 100% voor inzetten.

C.V.

Vrijwillig brandweerman Diest

Op 1 april 1996 startte ik, op 19-jarige leeftijd, als vrijwilliger-brandweerman bij brandweer Diest. Ik combineerde dit destijds met mijn studies readaptatiewetenschappen. Al heel snel besefte ik dat, naast een deskundige brandbestrijding, sensibilisering voor brandpreventie nodig is.

Beroepsbrandweerman Leuven

In 2006 maakte ik de overstap van vrijwilliger naar beroepsbrandweerman bij brandweer Leuven (Hulpverleningszone Oost van Vlaams-Brabant) en startte ik als freelance lesgever aan het Provinciaal Opleidingscentrum voor de Brandweer (PIVO) in Relegem.

Projectcoördinator brandveiligheid bij FOD Binnenlandse Zaken

In mei 2014 kreeg ik de kans om halftijds bij Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken als projectcoördinator brandveiligheid aan de slag te gaan. Mijn taak bestond erin de sensibiliserende brandpreventie, het verhaal van en over brandveiligheid in de thuissituatie onder de aandacht te brengen bij de brandweerkorpsen. Ik ben nog steeds zeer blij dat we erin geslaagd zijn om de opleiding brandpreventieadviseur te realiseren en te laten erkennen. Eind december 2016 nam ik afscheid van Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. 2014 was ook het jaar dat ik startte met het bijhouden van de fatale woningbranden in België. Er waren hierover immers geen cijfers beschikbaar.

Brandpreventie bij Hulpverleningszone Oost (Vlaams-Brabant)

Vanaf 2016 schroefde ik mijn operationele brandweeractiviteiten terug zodat ik mij meer kon toeleggen op de sensibiliserende brandpreventie bij Hulpverleningszone Oost van Vlaams-Brabant. De honderden huisbezoeken, lezingen, infosessies, contacten met slachtoffers, nazorgmomenten, samenwerkingen met diverse organisaties,… zijn heel mooie leermomenten geweest. Van mei 2017 tot eind 2022 werkte ik mee aan de uitbouw van ‘Leef Brandveilig’, een gezamenlijk project van vzw Oscare, een aantal hulpverleningszones en het BIN Kenniscentrum. Dankzij deze partners en samen met majoor Dieter Brants van Hulpverleningszone Oost van Vlaams-Brabant bouwden we www.leefbrandveilig.be uit. Het doel was om brandveiligheid ruim onder de aandacht te brengen. Een andere mooie realisatie is het voorlichtingsvoertuig ‘Van Vlam’. Beide projecten werden bekroond door de directie Brandpreventie van Binnenlandse Zaken voor gezamenlijke inzet.  

Tijd voor 100% brandveiligheid!

In 202 was het tijd om de brandweer on hold te zetten om tijd vrij te maken om mijn ervaringen te bundelen in mijn boek 'Brandveiligheid Thuis' en 100% in te zetten op opleidingen en infosessies omdat deze en sensibilisering en bewustwording nodig zijn. Ik geloof dat je steeds moet vertrekken vanuit de actiekaart brand van de organisatie en vanuit realistische brandscenario's. Om die reden wordt elke opleiding op maat uitgewerkt en ter plaatse gegeven. Een goede blusopleiding is hierin maar één stap in dit geheel. Personeelsleden moeten kunnen terugvallen op de eigen actiekaart brand, die uiteraard kan verschillen per functie, en de gekende procedures. De handelingen bij het opmerken van een brand, een juiste (horizontale) evacuatie en de opvang van de brandweer zijn van levensbelang en worden spijtig genoeg, in mijn ervaring, vaak minder of niet aangehaald in opleidingen. Mijn manier van werken is vaak de combinatie van een zeer interactieve theorieles, praktijkoefeningen met kleine blusmiddelen op de site zelf - waarbij het belang van een brandhaspel niet onderschat mag worden - en rondgangen met het personeel voor scenariotraining zonder daarbij de dienst of de werking te belasten.

Referenties

Auteur van 'Brandveiligheid Thuis', 2021, Uitgeverij Maklu

Opleidingen brandveilig wonen op maat

Zowel voor vzw Huize Sint-Vincentius (2021 en 2023) als voor vzw De Hulster (2021-2023) gaf ik verschillende opleidingen op maat voor hun kleinschalige woonvormen voor de bewoners en begeleiding.

Voor het personeel van Digitaal, afdeling Data en GIS van Stad Leuven gaf ik in 2020 een opleiding op maat over brandveiligheid in woningen, appartementen en studentenhuizen.

Opleidingen brandveiligheid thuis

Zowel online als in ‘real life’ gaf ik opleidingen of infosessies voor de Departementen WSE en EWI van de Vlaamse Overheid, Securitas, vzw KAVEX, SVK SPIT, OCMW Kortenberg, Chemours Belgium, Beroepsinstituut van vastgoedmakelaars, Senioren- en toegankelijkheidsraad Aartselaar, Okra Boutersem en verschillende vriendenkringen.

Opleiding brandveiligheid in de thuiszorg

Voor vzw Samen Ferm - Ferm Thuiszorg geef ik sinds 2020 jaarlijks in hun 3 opleidingscentra in Wijgmaal, Geel en Bilzen een 4-uur durende opleiding voor alle nieuwe cursisten van de opleiding polyvalent verzorgende en zorgkundige. In 2023 startte ik ook in hun nieuw opleidingscentrum in Zellik.

Opleiding brandveiligheid woonzorgcentra & serviceflats

Met WZC Dommelhof in Tielt-Winge werk ik al samen sinds 2014, met WZC Zoniën in Tervuren, WZC Tara in Middelkerke en Woonzorgnet Dijleland met hun 4 woonzorgcentra, De Wingerd en Dijlehof in Leuven, Ter Meeren en Keyhof in Huldenberg sinds 2018. Sinds 2021 werk ik samen met WZC Den Beuk in Boom en WZC Op Haanven in Veerle-Laakdal. Sinds 2022 ben ik ook aan slag bij WZC Mariënhove in Malle, WZC Ruggeveld, WZC Boterlaarhof en WZC OLVA in Antwerpen. In 2023 kwamen er nieuwe samenwerkingen met WZC Pniël in Zandhoven, WZC Vogelzang in Leuven en met de serviceflats De Klitsberg van stad Beringen bij.

Opleidingen brandveiligheid psychiatrie

Sinds eind 2021 geef ik opleidingen voor het personeel van UPC Kortenberg en in 2022 startte ik tevens bij vzw De Hulster en PVT Andreas in Lubbeek.

Opleiding brandveiligheid kinderdagverblijf

Voor kinderdagverblijven gaf ik reeds opleidingen voor De Pagaddertjes Opvelp, Ollekebolleke Bierbeek, Welzijnshuis Kortenberg, Ravot Boortmeerbeek, Het Heiveldje Booischot, Klokhuisje Kortessem, Droomland Boortmeerbeek, 't Pagadderke Tienen en voor Dumbo & Co Hoeilaart.

Opleiding brandveiligheid jeugdverenigingen

Voor jeugddienst Haacht gaf ik in 2011, 2013, 2015, 2017, 2019 en 2023 opleidingen voor hun verschillende jeugdverenigingen.

Opleidingen brandveiligheid onderwijs

 • Sinds 2018 geef ik opleidingen brandveiligheid voor de evacuatieverantwoordelijken en voor de leerkrachten van de verschillende praktijkklassen van BuSO De Dageraad in Kortessem.
 • In 2020 gaf ik voor alle preventiemedewerkers en directie van Scholengroep GO Next! Hasselt een uitgebreide opleiding op maat.
 • In 2022 stond al MPI De Dageraad in Kortessem en OV4 Hasselt op mijn agenda.
 • In 2023 gaf ik een opleiding voor het personeel van het gemeentelijk kleuteronderwijs 't Belhameltje in Kortessem.

Specifiek voor leerlingen van het secundair onderwijs gaf ik in 2022 een opleiding voor Heilig Hartinstituut Heverlee en in 2022 en 2023 voor GO! Atheneum De Ring Leuven.

Opleiding brandveiligheid bedrijven

 • Voor Graham Packaging Belgium Rotselaar gaf ik jaarlijks van 2012 tem 2015 1 tot 3 opleidingsmomenten.
 • Voor NV Statamat Evergem gaf ik in 2012, 2019 en 2021 opleidingen voor hun personeel.
 • Voor PepsiCo Veurne gaf ik in 2020 2 opleidingen voor de 1ste interventieploeg.
 • Sinds 2022 geef ik opleidingen voor de interventieploeg van Arval BNP Paribas Group in Zaventem.
 • In 2023 gaf ik een opleiding voor de Safety Trainers van Delhaize NV in Zellik.
 • Dit jaar geef ik een opleiding voor Willemen Infra NV op hun site in Kapellen.

Opleidingen brandveiligheid gemeenten

Voor gemeente Huldenberg gaf ik in 2019 en in 2022 opleidingen voor hun personeel over brandveiligheid op de werkvloer. In 2023 gaf ik 2 opleidingen voor het personeel van gemeente Kortessem.

Opleidingen brandveiligheid politiezone

Voor politiezone Demerdal-DSZ gaf ik vorig en dit jaar 4 opleidingen. 

Opleidingen brandveiligheid VZW’s

 • In 2012 gaf ik samen met vzw Oscare een familieshow rond brandveiligheid op verschillende data en locaties in Vlaanderen.
 • In 2012 gaf ik 3 opleidingen en in 2018 2 opleidingen voor het personeel van vzw Oostrem Herent.
 • In 2019 gaf ik opleiding voor het technisch personeel van vzw La Foresta in Oud-Heverlee en 3 opleidingen voor het technisch personeel van vzw Mintus in Brugge.
 • In 2023 gaf ik 6 opleidingen voor het personeel van vzw Huize Sint-Vincentius, 2 opleidingen voor het personeel van vzw De Wissel en een opleiding voor het personeel van vzw Huize Levenslust. 
 • Dit jaar geef ik opleidingen voor vzw Huize Sint-Vincentius, vzw Amber, vzw De Wissel en vzw Monte Rosa.

Workshops brandveiligheid

In 2023 gaf ik de workshops ‘Hoe de interne brandbestrijdingsdienst voorbereiden’ op Worksafe in Antwerpen op 22 februari, ‘Preventieadviseur + instructeur brandveiligheid = perfecte match!’ op Prebes Vlaams-Brabant & Brussel in Zaventem op 30 maart, ‘Kleine blusmiddelen - in detail bekeken’ op Aboutfire in Bornem op 11 mei, 'Lithium-ion in je organisatie' voor de preventieadviseurs van vzw Emmaüs in UPC Duffel op 8 september en 'De interventieploeg en lithium-ion' op de studiedag Lithium-ion batterijen van het Veiligheidsinstituut AP Hogeschool Antwerpen bij Bebat Tienen op 18 oktober. 
Dit jaar gaf ik de workshop 'Brandbestrijdingsdienst' voor preventieadviseurs via Ethias op 21 mei.
 

Freelance lesgever

EduMedic

www.edumedic.be
Instructeur sinds januari 2017

 • opleidingen brandveiligheid - brandpreventie

Statamat

www.statamat.be
Instructeur sinds januari 2018

 • opleidingen brandveiligheid - brandpreventie

OCBB vzw Opleidingscentrum voor de Brusselse Brandweer

www.fireschool-bru.be
Instructeur sinds 7 juni 2018

 • opleiding brandpreventieadviseur

PIVO Brandweerschool

www.vlaamsbrabant.be/pivo/brandweer
Instructeur van 1 januari 2006 t.e.m. maart 2024

 • opleiding brandweerman
 • vuur- en hittegewenning
 • houtgestookte flashover 
 • binnenbrandbestrijding - Compartiment Fire Behaviour Training
 • opleiding brandpreventieadviseur

FireFlash

www.fireflash.nl
Instructeur van januari 2006 t.e.m. december 2019

 • opleidingen Flashover/Backdraft 

Fire&Safety Trainingscenter Verrijt

www.verrijt.be
Instructeur van september 2010 t.e.m. december 2013

 • opleidingen bedrijven en voorzieningen
 • basisopleiding kleine blusmiddelen
 • opleiding gevorderden kleine blusmiddelen
 • opleidingen op maat
 • opleidingen veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (brandweer Nederland)

CFBT-BE

www.cfbt-be.com
Instructeur van september 2012 t.e.m. december 2019