Boek Brandveiligheid Thuis door Tim Renders

Brandveiligheid Thuis

ISBN: 9789046610978
Uitgeverij: Maklu-Uitgevers nv
Aantal pagina's: 161
Prijs:
€27,00

Hoeveel rookmelders moet ik hebben? Waar moet ik die hangen? Welke moet ik kiezen? Hoe werkt een brandblusser precies? Moet ik een blusdeken in huis halen? Wat moet ik doen als er brand uitbreekt bij mij thuis? Hoe pak ik dit aan met kinderen?

Vragen, vragen en nog eens vragen. Men weet ondertussen wel dat rookmelders ‘bij wet’ verplicht zijn maar hoe dit dan precies geïntegreerd moet worden in een woning of hoe men deze brandveiliger kan maken, weet men meestal niet of onvoldoende. Wat te doen als er effectief brand uitbreekt, blijkt al helemaal een probleem.

Je kan mijn boek bestellen bij Maklu of rechtstreeks bij mij. Ik bezorg het je graag met een persoonlijke tekst.

Alle kennis en expertise gebundeld in een boek

Al jaren zet ik me in voor meer brandveiligheid, als brandpreventieadviseur bij de brandweer, als instructeur voor brandweermannen en -vrouwen in opleiding en in bedrijven en organisaties, als expert voor vakbladen en andere media. Ik besloot om de kennis en expertise die ik heb opgedaan te bundelen in een boek. Dit boek ‘Brandveiligheid Thuis’ is een leidraad voor iedereen die brandveilig door het leven wil gaan. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat het aantal woningbranden en het aantal doden door brand drastisch dalen. Want deze cijfers zijn dramatisch. Gemiddeld sterft er elke 6 dagen iemand door een woningbrand in ons land. Vorig jaar eisten woningbranden in België minstens 76 doden. 

Het belang van brandveiligheid in en om je woning of je appartement mag dus niet onderschat worden. 100% brandveiligheid bestaat niet, maar je kan je er wel 100% voor inzetten. Dit is niet enkel de verantwoordelijkheid van de bewoners en van de professionals, zoals brandweermannen en -vrouwen, preventieadviseurs, verzekeringsmakelaars, installateurs, architecten, bouwpromotoren en -beheerders en noem zo maar op. Maar bijvoorbeeld ook van de verzorgenden of thuisverpleegkundigen, die vaak bij senioren aan huis komen. En het is uiteraard ook de verantwoordelijkheid van de overheid. Zij hebben de belangrijke taak om mee te sensibiliseren en te duiden op het belang van het nemen van maatregelen die de brandveiligheid in de woning verhogen.

Een compleet handboek rond brandveiligheid

Het boek begint met een quick-win om het aantal doden door brand snel te verminderen, waarna je alles te weten komt over rookmelders en een vluchtplan. Na brand en brandwonden leg ik uit hoe je je woning brandveiliger kunt maken. Daarna komen de aanvullende maatregelen aan bod zoals brandblussers, woningsprinklers en oplossingen voor minder zelfredzame personen. Aan brandveiligheid in appartementsgebouwen wordt een apart hoofdstuk gewijd omdat de wijze waarop gereageerd wordt bij brand gevolgen heeft voor alle bewoners. Hierna pas ik mijn ervaringen en visie op brandveiligheid toe op kinderen, op de vrije tijd, op het werk en op huisdieren. Vervolgens komen de seizoensgebonden brandrisico’s en huishoudelijke opslag van gevaarlijke producten in de woning aan bod. Ik analyseer daarna fatale woningbranden in België om zo door te gaan naar ‘de brandweer en brandveiligheid’. Met de hoofdstukken ‘goede voorbeelden en inspiratiemogelijkheden’ en ‘doe jij mee?’ hoop ik iedereen te inspireren om mee de boodschap zo breed mogelijk te verspreiden. Op het einde van mijn boek behandel ik nog mogelijke partners voor brandveiligheid, de checklist voor een brandveilige woning/appartement en wens ik een aantal grote misverstanden m.b.t. brandveiligheid uit de wereld te helpen. 

Samen voor een brandveilig België!

Brand kan bij mij en bij jou nu, morgen, overmorgen of hopelijk niet ontstaan. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat mijn boek jou kan helpen om je woning of appartement brandveilig te maken. Ik wens je alvast veel lees- en leerplezier en hoop dat we samen ervoor zorgen dat het aantal doden door brand drastisch daalt want elke dode is er één te veel. Alleen samen kunnen we zorgen dat België brandveilig wordt!

Volgend boek?

Nu wordt het tijd om een volgend boek te gaan schrijven, namelijk over brandveiligheid op het werk! Zodat deze een leidraad kan worden voor iedereen die brandveilig wil werken of iedereen die mee wenst te zorgen voor een brandveilige werkplaats. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat het aantal bedrijfsbranden en de schade verminderen en slachtoffers worden vermeden. Het belang van brandveiligheid in en om je bedrijf of je organisatie mag niet onderschat worden.