Internationale Dag van het Kind en brandveiligheid 2023!

Gepubliceerd op 20 november 2023
Brandveiligheid Thuis, Tim Renders, Dag van het Kind

Het is vandaag Internationale Dag van het Kind. Het recente nieuws over de verschrikkelijke woningbrand in Hoei waarbij 4 kinderen en de ouders omkwamen, maakt het alles behalve een fijne dag. Het is zo schrikkelijk en triest om weer te beseffen dat we in België slecht scoren qua doden door brand en zeker ook met kinderslachtoffers.

Als ik kijk naar de cijfers, sinds ik in 2014 ben gestart met het registreren van fatale woningbranden, eisen fatale woningbranden in België jaarlijks gemiddeld 62 doden waarvan 6 kinderen. 

Dit moet en kan makkelijk verholpen worden! 

Kinderen zijn de ideale ambassadeurs voor brandveiligheid. Het thema kan reeds op heel jonge leeftijd aangekaart worden. Kleuters leren over het noodnummer 112, kinderen in de lagere school over rookmelders en op elke leeftijd doen ze jaarlijks minstens één evacuatieoefening. Je mag de kracht van de invloed van een kind niet onderschatten wanneer hij of zij thuis komt en vertelt dat er rookmelders moeten hangen. 

In mijn boek ‘Brandveiligheid Thuis’ haal ik o.a. volgende onderwerpen m.b.t. kinderen aan:

  • Kinderen horen rookmelders niet
  • 112 Kids film
  • Kinderen en brandveiligheid
  • Praat met je kinderen over brandveiligheid
  • Bij elke geboorte hoort een rookmelder
  • Je kind gaat naar de onthaalmoeder/kinderopvang
  • Je kind gaat naar de jeugdvereniging
  • Je kind gaat op kot

En uiteraard, op elke kinderkamer hoort een rookmelder! Eén rookmelder per verdieping is te weinig. Ik zie helaas nog veel te vaak enkel een rookmelder in de nachthal. Indien er brand uitbreekt in de slaapkamer van je kind, duurt het tot de rook aan die rookmelder komt voor je verwittigd wordt. De rookmelder gaat te laat alarm geven.

Zoals ik in de interviews voor Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en De Standaard zei: 

Ik geef heel wat opleidingen in de zorgsector. Daar slaapt iedereen en dus ook alle kinderen onder een rookmelder. Waarom is dat in een thuissituatie zo weinig het geval?

Het belang van brandveiligheid in en om de woning/appartement wordt nog altijd onderschat. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat mijn boek jou kan helpen om je woning of appartement brandveilig te maken en hoop dat we samen ervoor zorgen dat het aantal doden door brand drastisch daalt want elke dode is er één te veel. Alleen samen kunnen we zorgen dat België brandveilig wordt!