Vandaag is het de “feestdag” van de Belgische brandweer!

Gepubliceerd op 4 december 2021
Vandaag is het de “feestdag” van de Belgische brandweer!

4 mei is gekend als internationale dag van de brandweer, maar in België viert de brandweer dat op 4 december, op de dag van de beschermheilige Sint-Barbara. Zij wordt gezien als beschermster tegen brand en bliksem en tegen een plotselinge dood.

Deze dag is, buiten een soort feestdag voor de brandweer, ook een dag om stil te staan bij de overleden en gewonde brandweermannen en -vrouwen.

Voor dit jaar denk ik dan aan de brandweerman van brandweerzone Antwerpen die op 16 augustus zeer zwaargewond raakte door een ongeval met de autopomp, de 5 brandweermannen van HVZ Hainaut-Est die gewond raakten op 22 juli tijdens een bedrijfsbrand en aan de 4 collega’s van brandweer Brussel voor de brand op 19 april.

Ik besef dat het risico op gewonden of doden nooit nul zal zijn bij de brandweer. Bij elk ongeval (bij de brandweer) moet ik altijd denken aan wat John Vanherrewegen mij al jaar en dag geleden leerde: de veiligheidspiramide of ongevalsdriehoek. En laten we toch zorgen dat de top daarvan niet behaald wordt!

En ja, ik blijf nog steeds pleiten voor een Belgisch brandweermonument zodat de overleden brandweerlieden en collega’s van de civiele bescherming blijvend herinnerd worden.

Laten we dus niet vertrouwen op een heilige maar laten we leren uit incidenten en de kennis die daaruit voortkomt delen!