Rookmelders in privé-woningen verplicht in Brussel in 2025!

Gepubliceerd op 7 juli 2023
Brandveiligheid Thuis - Brussel

Gisteren vernam ik via verschillende persartikels dat het Brusselse Gewest rookmelders in privé-woningen en -appartementen gaat verplichten in 2025. Uiteraard ben ik blij dat men na 20 jaar in Brussel eindelijk inziet dat brand geen onderscheid maakt tussen huurders en eigenaars.

Ik heb nooit begrepen dat de wetgeving i.v.m. rookmelders in Brussel alleen geldt voor huurwoningen/-appartementen. Een eigenaar hoeft dus in zijn eigen woning of appartement geen rookmelders te plaatsen. Want sinds 1 juli 2005 zijn rookmelders enkel verplicht in huurwoningen in het Brusselse Gewest. Het aantal rookmelders hangt af van de indeling van de woning, studio of appartement. De verhuurder moet een rookmelder plaatsen in elke kamer die men doorloopt tussen een slaapkamer en de uitgang van de woning/appartement. De aankoop, de plaatsing en vervanging zijn voor de eigenaar. De optische rookmelders moeten BOSEC-gekeurd zijn en werken op een batterij met een levensduur van meer dan 5 jaar of aangesloten zijn op het stroomnet met een noodbatterij.

Afhankelijk van de indeling van de huurwoning of -appartement loopt men de kans dat de rookmelder een te late verwittiging geeft en in de slaapkamer hoeft geen rookmelder! Gelukkig komt het, doordat er de verplichting is dat de batterij een levensduur van meer dan 5 jaar moeten hebben, er in de praktijk op neer dat er gekozen moet worden voor rookmelders met een 10-jarige batterij. Het is belangrijk dat men kiest voor rookmelders met een 10-jarige vaste batterij. Hierdoor kan men de levensduur van de rookmelder niet overschrijden.

De persberichten geven ook mee dat er duidelijkheid gaat komen over de juiste plaatsing en dat er een algemene informatiecampagne zal gelanceerd worden. Ik ben zeer benieuwd of men de plaatsingsvoorschriften en de BOSEC-keuring gaan behouden.

Maar het is toch te betreuren er dan nog 2 verschillende wetgevingen qua rookmelders zijn, nl. voor Vlaanderen en Wallonië. Brand gedraagt zich niet anders omwille van een gewest- of taalgrens. De 3 verschillende wetgevingen zorgen voor zoveel onduidelijkheid bij iedereen en zijn onvoldoende. Het aantal rookmelders en uiteraard hoorbaar vanuit je slaapkamer tijdens je diepe slaap hangt af van je eigen woning en de risicoplaatsen.

Hopelijk zet mijn blog je aan om vandaag nog eens een veiligheidscheck te doen van je eigen woning. Ga na of je voldoende en hoorbare rookmelders hebt. Check de levensduur van je rookmelders en stof deze dan gelijk eens af d.m.v. de stofzuiger. Bespreek en oefen een vluchtplan in met je gezin.

Het belang van brandveiligheid in en om de woning/appartement wordt nog altijd onderschat. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat mijn boek jou kan helpen om je woning of appartement brandveilig te maken.