Precies woelige weken voor de brandweer?

Gepubliceerd op 26 december 2023
brandweerman

Het valt me op dat de laatste weken woelig zijn voor bepaalde brandweerposten en dus ook voor hulpverleningszones. Ik wens alle betrokken brandweermannen en -vrouwen een oplossing voor het nieuwe jaar!

Het viel me op sinds de brief aan de Sint van brandweerpost Arendonk.

Brandweerpost Turnhout vroeg dan hulp aan de heilige Sint-Barbara voor gelijkaardige problemen in hun kazerne en voor de onderbezetting.

Brandweerpost Zandhoven uitte hun ongenoegen in een brief aan de gemeentepolitiek. 

Ondertussen kwamen de berichten over nieuwe gemeentefusies die voor sommige hulpverleningszones heel wat gevolgen heeft. Brandweerpost Borsbeek zou hierdoor vertrekken uit zone Rand en vallen onder zone Antwerpen. 

Maar blijkbaar los van de fusies willen een aantal gemeenten van hulpverleningszone wisselen? 
Gemeente Wichelen wil niet langer deel uitmaken van zone Zuid-Oost en wil naar zone Oost (Oost-Vlaanderen). Brandweerpost Wetteren protesteerde dan tegen de overstap van hulpverleningszone Zuid-Oost naar hulpverleningszone Centrum. 

Dit alles moet toch bij heel wat brandweermannen en -vrouwen onrust en onzekerheid geven. De brandweerhervorming vond plaats op 1/1/2015 en nu bijna 9 jaar later gaan zij toch met heel wat vragen zitten.

En hulpverleningszone Luik Zone 2 IILE-SRI is al sinds 22 december aan het staken wegens o.a. onderbezetting en de zeer slechte en ongezonde staat van een brandweerpost. Dit heeft een zeer directe impact op de hulpverlening en op de veiligheid van de brandweercollega’s.

Na het aanspreken van sommige brandweercollega’s van de goede Sint en van de heilige Sint-Barbara veronderstel ik nu niet dat de Kerstman een oplossing heeft gebracht voor hen. Laten we hopen dat het nieuwe jaar nieuwe kansen en nieuwe stappen oplevert. Een veilige en gezonde werkplek is toch het minimum! En neen, ik denk niet dat de Drie Koningen daar gaan voor zorgen…