Pikzwarte zondag qua brandveiligheid!

Gepubliceerd op 17 juli 2022
Pikzwarte zondag qua brandveiligheid!

Deze zondag eisten 3 branden 7 doden in België. In Le Roeulx in Henegouwen kwamen 5 gezinsleden om. Een paar uur later kwam een man om door een appartementsbrand in Anhée in Namen. En weer een paar uur laten stierf een vrouw door een woningbrand in Engis in Luik.

Deze 3 branden tonen weeral aan hoe belangrijk brandveiligheid is en kleuren deze zondag pikzwart. Het is echt verschrikkelijk. Niet alleen deze zondag is pikzwart qua brandveiligheid. 2022 is dat al vanaf het begin. Op 1 februari schreef ik al dat januari een zwarte maand qua brandveiligheid in woningen was.

En nu zitten we dus op 17 juli op minstens 46 doden, wat bijna even veel is als vorig jaar toen er in totaal 50 dodelijke slachtoffers vielen.

Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan met heel je gezin zorgen ervoor dat het aantal doden en gewonden door woningbranden drastisch vermindert.

Voldoende rookmelders

Naast het vermijden van brandrisico’s in en om je woning is het van levensbelang dat je voldoende hoorbare rookmelders (met een 10-jarige vaste batterij of op een brandcentrale) correct hebt hangen en goed onderhoudt. Weinigen beseffen dat je anders tijdens de nacht heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden bij brand. Als je slaapt, ruik je immers niet. Je neus schakelt zich uit tijdens je (diepe) slaap. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is enorm verstikkend.

Daarom is het belangrijk om alle risicoplaatsen in je woning te voorzien van een rookmelder, met uitzondering van locaties waar valse alarmen mogelijk zijn, zoals een afgesloten keuken, de badkamer en plaatsen waar de temperatuur zakt tot 4°C of stijgt tot 38°C, bijvoorbeeld de kelder, garage, veranda en een onafgewerkte zolder. Op die plaatsen is en kan er een brandrisico zijn. Daarom plaats je een rookmelder in de nabijheid ervan.

Eén rookmelder per verdieping is veel te weinig

Ik zie bijvoorbeeld vaak in de realiteit een rookmelder in de nachthal hangen. Als er brand uitbreekt in de slaapkamer van je kind, duurt het tot deze rook aan die rookmelder komt voor je verwittigd wordt. De rookmelder gaat dus te laat alarm geven. Plaats dus op de kinderkamers en alle slaapkamers een rookmelder. Je moet zorgen dat de brand zeer snel gedetecteerd wordt en dat je vluchtweg nog beschikbaar is.

In een doorsnee gezinswoning zijn 6 tot 8 rookmelders nodig om te zorgen voor een snelle detectie. In elke woning zijn meerdere elektrische toestellen aanwezig, die een risico op brand inhouden. Denk hierbij aan de vaatwas, wasmachine en droogkast, maar ook het opladen van elektrische fietsen, laptops en smartphones houdt een risico in. Op deze plaatsen dient dus een rookmelder geplaatst te worden. In grotere woningen worden bij voorkeur gekoppelde rookmelders geplaatst, zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Het alarm van de rookmelders dient steeds hoorbaar te zijn tot in de slaapkamer en tijdens de diepe slaap. En vergeet niet elke maand je rookmelders te ontstoffen.

Naast het plaatsen van voldoende rookmelders, is het belangrijk om te kunnen terugvallen op een geoefend vluchtplan. Dit zorgt ervoor dat iedereen de woning tijdig en veilig kan verlaten. 

Afgesproken vluchtplan

Op het werk doe jij en op school je kinderen jaarlijks minstens één evacuatieoefening. Iedereen moet, in geval van brand, kunnen terugvallen op een gekende en ingeoefende procedure. Doe dit thuis dus ook!

Net zoals bijvoorbeeld op je werkplaats is het belangrijk om ook thuis steeds een vrije vluchtweg te hebben. Dit is van levensbelang bij brand. Laat dus geen wasmand, boeken- of sporttassen staan bovenaan de trap. Dit doe je bijvoorbeeld om ze ’s morgens mee naar beneden te nemen. Maar in geval van brand midden in de nacht zijn deze zeer gevaarlijk om over te struikelen. Zorg dus steeds voor een vrije vluchtweg. Sluit de deuren op weg naar buiten. Op die manier wordt de brand opgesloten en krijgt deze zo weinig mogelijk zuurstof. Steek de sleutel op de voor- en achterdeur of leg deze in de buurt ervan! Je kan ook kiezen voor knopcilinders (draaiknoppen) op de buitendeuren, deze zorgen ervoor dat je snel en makkelijk buiten geraakt. Spijtig genoeg zijn er elk jaar dodelijke slachtoffers van een woningbrand die net achter het elektrisch rolluik van de voor- of achterdeur worden gevonden. Zorg dus dat minstens je deuren geen elektrisch rolluik hebben. Door het wegvallen van de elektriciteit is het ook noodzakelijk dat op elke slaapkamer een zaklamp ligt. Kies voor types met een ingebouwde dynamo en dus zonder batterijen. Je wilt immers steeds kunnen rekenen op licht en niet geconfronteerd worden met lege batterijen. En, in tegenstelling tot de werksituatie, bel buiten, op de afgesproken verzamelplaats, de brandweer via het gratis Europees noodnummer 112.

Branden kunnen heel snel gaan. Het is dus een gevecht tegen de tijd. Hoe sneller de detectie en hoe beter het vluchtplan is ingeoefend, hoe meer tijd je hebt om veilig je woning te verlaten! Bespreek je vluchtplan op regelmatige basis met je gezin. Je mag je vertraagde reactietijd ’s nachts in je diepe slaap niet onderschatten.

Ik ben er rotsvast van overtuigd dat mijn boek, ‘Brandveiligheid Thuis' jou kan helpen om je woning of appartement brandveilig te maken en hoop dat we samen ervoor zorgen dat we een pikzwarte zondag als vandaag nooit meer meemaken. Alleen samen kunnen we zorgen dat België brandveilig wordt!