Opendeurdag brandweerpost Leuven - 24 september

Gepubliceerd op 18 september 2023
Opendeurdag brandweer Leuven

Nu zondag, 24 september van 10:00u tot 17:00u, is het opendeurdag bij brandweerpost Leuven.

Traditioneel zijn opendeurdagen bij de brandweer steeds een succes. Het spreekt jong en oud aan want je krijgt immers een uniek zicht op hun taken en interventies door middel van infostanden en demonstraties, op het materiaal en de leefwereld van de brandweer. Je vindt er ook andere hulpdiensten en partnerorganisaties waarmee je kan kennismaken. Voor kinderen wordt er steeds animatie voorzien en een hapje en een drankje zijn er ook steeds te vinden. Op een ontspannende en ieder op zijn/haar manier kan je er leren en genieten.

Opendeurdagen zijn dus de ideale gelegenheden om veel volk te bereiken met een boodschap en zelfs met de missie om België brandveiliger te maken.
Brandveiligheid en brandpreventie zijn altijd één van de belangrijkste taken van de brandweer geweest. Sinds de brandweerhervorming van 1 januari 2015 heeft elke hulpverleningszone, beter gekend als brandweerzone, een zonale brandpreventiedienst. Deze dienst omvat de technische brandpreventie en de sensibiliserende brandpreventie. De technische brandpreventie, of soms ook wel de wettelijke brandpreventie genoemd, verleent advies en controleert gebouwen die onderworpen zijn aan reglementeringen op het gebied van brandpreventie, zoals studentenhuisvestingen, openbare gebouwen, bedrijven en appartementsgebouwen. De sensibiliserende brandpreventie is voornamelijk gericht op de thuissituatie, is gratis en vrijblijvend.

Voor wie me kent, weet dat ik graag gebruik maak van elke gelegenheid om te zorgen voor meer brandveiligheid. Je gaat me dus vinden op één van de infostanden op de opendeurdag van brandweerpost Leuven. Ik luister graag volgende zondag naar je vragen rond brandveiligheid bij je thuis, in je vrije tijd, op het werk,… Sta deze week al eens stil bij brandveiligheid. Bekijk eens de mogelijke brandrisico’s bij je thuis, check de datum van de rookmelders, ga je de rookmelders horen in je diepe slaap, heb je voldoende rookmelders, waar en hoe laad je toestellen op, bespreek het eens met je partner of gezin,… Neem eventueel foto’s om het zondag te verduidelijken en samen komen we dan tot een brandveilige oplossing.

Uiteraard kijk ik ook uit om de brandweermannen en -vrouwen, de ondersteunende collega’s en de dames van de brandpreventie van brandweerpost Leuven terug te zien. Sommigen heb ik immers al bijna 4 jaar niet meer gezien.

Ik ben overtuigd dat het een mooie en brandveilige zondag gaat worden. Geef me gerust een seintje als je langs komt.