Nationale brandweerherdenking Nederland

Gepubliceerd op 18 juni 2022
Nationale brandweerherdenking Nederland

Vandaag vindt in Nederland de jaarlijkse nationale brandweerherdenking plaats bij het herdenkingsmonument in Arnhem. Gans brandweer Nederland staat stil bij de 98 brandweercollega’s die omkwamen tijdens de uitoefening van hun werk sinds 1945. In de kazernes hangt de brandweervlag halfstok en op veel plaatsen wordt het gekende water-ereteken gedaan. De herdenking is ook live online te volgen.

In Nederland bestaat het Nationaal Brandweermonument sinds 2012. Het is open voor het publiek en staat in Arnhem aan het voormalig Instituut Fysieke Veiligheid en nu gekend als Nederlands Instituut Publieke Veiligheid. Jaarlijks op de 3de zaterdag van juni vindt de herdenking plaats.

En in België?

In België hebben we zelfs geen cijfers, laat staan een monument…

Het overlijden van sergeant-majoor Jean-François Spelmans op 16 maart dit jaar bracht het aantal doden bij de brandweer in België sinds 2000 op 33. Ik blijf – aangezien ik sinds 2014 onze overleden collega’s in kaart tracht te brengen en via sociale media te herdenken – hopen op een Belgisch brandweermonument. Laten we zorgen dat we in België al onze overleden brandweerlieden en collega’s van Civiele Bescherming blijven herinneren en jaarlijks kunnen herdenken. Ik veronderstel dat het Belgische brandweerfonds, opgericht op 4 december 2020 dit in hun doelen heeft opgenomen.