Late brandveilige wensen voor het nieuwe jaar!

Gepubliceerd op 28 januari 2023
Gelukkig nieuwjaar! Dat 2023 een brandveilig jaar mag worden!

Eind januari is in zicht en volgens de etiquette mag je tot 15 januari elkaar 'Gelukkig Nieuwjaar' wensen. Ik ben zo vrij om dit even te verlengen. Mijn beste wensen voor 2023! Dat het een brandveilig jaar mag worden. Ik wens jullie het beste maar vooral veel brandveiligheid. Dat is toch een zaak die te vaak vergeten wordt en te weinig aandacht krijgt. Het lijkt een ver-van-mijn bedshow en het zal mij dus niet overkomen. Brand komt altijd onverwachts en kan om het even wanneer en om het even waar ontstaan. Afhankelijk van je woon- en werksituatie zijn de risico's heel uiteenlopend.

Wees brand te slim af, wees voorbereid.

Op je werk is een brandrisicoanalyse uitgevoerd om de mogelijke brandoorzaken in kaart te brengen. Doe thuis eens hetzelfde. Ga na welke zaken en toestellen kunnen leiden tot brand. Net zoals op je werk is het nu belangrijk om te bekijken of je deze kunt verminderen, uitschakelen,...
Je wilt thuis en op het werk de brand snel opmerken.

De strijd tegen een brand is een strijd tegen de tijd. 

Het is van essentieel belang dat er voldoende hoorbare rookmelders zijn. In je bedrijf of organisatie kunnen dat optische, optisch-thermische of thermische, infraroodcamera's, beamdetectoren, aspiratiemelders, sensorkabels,... zijn.

Op je werk gebeurt er minstens 1 evacuatieoefening per jaar. In ploegensystemen betekent dat meerdere evacuatieoefeningen per jaar zodat iedereen bereikt wordt. Er zal ook rekening gehouden worden met thuiswerk en deeltijds werken van je collega's.
In heel wat organisaties waar ik mee samen werk aan meer brandveiligheid gaan we bij brand NOOIT naar buiten maar evacueren we horizontaal en minstens achter 2 branddeuren. Net zoals de werk- is een thuissituatie ook maatwerk. Bespreek dus thuis een vluchtplan op maat van je eigen gezinssituatie.

Thuis en in bedrijven en organisaties moeten we leren omgaan met brandrisico's en correct kunnen evacueren. Op het werk moeten we uiteraard ook opgeleid zijn in brandbestrijding. Dat is dan ook goed meegenomen in je privé.

Dus een laatste keer, mijn beste wensen voor 2023. Maar mijn wens voor meer brandveiligheid zal nog wel een paar keer verschijnen dit jaar!