Januari was een zwarte maand qua brandveiligheid in woningen!

Gepubliceerd op 1 februari 2022
Januari was een zwarte maand qua brandveiligheid in woningen!

Januari is net voorbij en ik kan alleen maar vaststellen dat het een pikzwarte maand was qua brandveiligheid in woningen. Woningbranden eisten immers minstens 8 doden en 2 zwaargewonden op 1 maand tijd. 6 stierven in Vlaanderen en 2 in Wallonië. 

Tegenover 2021 is dit een zeer verontrustende stijging. Toen vielen er in januari 3 doden, waarvan 2 in Wallonië en 1 in Vlaanderen. We moeten al terug gaan naar 2017, 2016 en 2014 om meer slachtoffers te vinden in januari.

Als we kijken naar mijn “totale” cijfers van 2014 t.e.m. 2021 blijkt dat er jaarlijks gemiddeld 61,5 doden zijn. Er sterft dus gemiddeld om de 6 dagen iemand in België door een woningbrand.

Over de maanden waarin de meeste slachtoffers vallen, kunnen geen conclusies getrokken worden. Er zijn in de 8 jaar dat ik de cijfers verzamel (enorme) verschillen te zien. Gemiddeld zijn de dodelijkste maanden januari en december en is september de maand waarin de minste slachtoffers vallen.

Brandveiligheid Thuis

Het belang van brandveiligheid in en om de woning/appartement wordt nog altijd onderschat. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat mijn boek jou kan helpen om je woning of appartement brandveilig te maken en hoop dat we samen ervoor zorgen dat het aantal doden door brand drastisch daalt want elke dode is er één te veel. Alleen samen kunnen we zorgen dat België brandveilig wordt!