Het brandt niet enkel bij de buren …

Gepubliceerd op 17 november 2020
Het brandt niet enkel bij de buren …

Afgelopen nacht ontstond er brand in brandweerpost Tollembeek van hulpverleningszone Vlaams-Brabant West. De brandoorzaak was een lamp die aan het opladen was in een voertuig.

Uiteraard is ‘Trek de stekker uit’ moeilijk toepasbaar voor een brandweerpost. In een brandweerpost is het noodzakelijk dat heel wat toestellen opgeladen worden om tijdens een interventie optimaal en op volledige capaciteit te kunnen werken. In dergelijke situaties, wanneer je de stekker niet kan of wil uittrekken, is het belangrijk om op te laden onder een rookmelder en niet in je vluchtweg. Uiteraard kan niet elk brandweervoertuig uitgerust worden met een rookmelder, de garage of het ‘arsenaal’ wel. En dat was hier nu ook het geval.

Net zoals in de thuissituatie, in de bedrijfswereld, bij organisaties, residenties,… is het belangrijk dat er voldoende rookmelders/branddetectie aanwezig zijn/is in een brandweerpost. Brandweerpost Tollembeek beschikt hierover en de melding van hun brandcentrale werd dan ook doorgestuurd naar hun zonale dispatching en de collega’s van de post. Een brandweerman was uiteraard snel ter plaatse en wist natuurlijk hoe te reageren bij brand.

Het brandt dus niet enkel bij de buren, maar het gebeurt ook in brandweerkazernes of bij brandweermannen of –vrouwen thuis. Belangrijk is dat we allemaal, of het nu thuis is of op de werksituatie, begrijpen wat brand kan veroorzaken, de toestellen die we niet kunnen of willen uitschakelen beveiligen door rookmelders en steeds kunnen terugvallen op een vluchtplan thuis en op een actiekaart brand op het werk. Een brandrisicoanalyse geldt dus overal!

En uiteraard ben ik blij met deze afloop. Het zou immers zeer triest zijn dat een brand in een brandweerpost moet opgemerkt worden door de buren. Net zoals bij jou op het werk is het dan veel te laat.