Brand Kennedytoren, Luik 24/6/2024

Gepubliceerd op 24 juni 2024
Brand Kennedytoren Luik

Ik schrik enorm van de impact van de brand die deze namiddag is ontstaan in de Kennedytoren in Luik. De brand is blijkbaar ontstaan op -2, in een technisch lokaal. De rook heeft zich kunnen verspreiden naar alle 27-28 (?) verdiepingen en de zowat 220 (?) appartementen. Er is sprake van 21 gewonden. De interventie is nog steeds bezig en nog niet alle bewoners zijn gered.

Ik ben er zeker van dat ik niet de enige ben die hiervan schrikt. Wat als dit later op de avond of ‘s nachts was gebeurd… 

Aan appartementsgebouwen schenk ik in mijn boek ‘Brandveiligheid Thuis’ een apart hoofdstuk. Ik moet natuurlijk bij deze brand direct aan mijn onderdeel ‘Brandwerende doorvoeringen/technische kokers’ denken. Daarin doe ik een oproep om te kijken of de doorvoeringen of technische kokers in de gangen of appartementen ‘dicht’ zijn of dat het een soort open schoorsteen is. Spijtig genoeg blijkt nog eens het belang hiervan.

In het onderdeel ‘Trappenhuis of gewone trap’ haal ik het belang van een afgescheiden trappenhuis met een overdrukinstallatie aan. Hierdoor wordt verhinderd dat rook in de trappenhal komt. Ik vrees dat het hier niet aanwezig is, net zomin als een ‘brandweerlift’ wat in het onderdeel ‘Liften’ staat.

Het belang van #BrandveiligheidThuis wordt zwaar onderschat. 

Elk appartementsgebouw moet minimum voldoen aan de wetgeving inzake brandveiligheid. Bovendien is het belangrijk dat alle bewoners zich bewust zijn van de risico’s en weten hoe ze moeten handelen. Een brand in een appartementsgebouw en de wijze waarop gereageerd wordt, heeft immers gevolgen voor alle bewoners. 

Zoals net vermeld, besteed ik in mijn boek een hoofdstuk aan appartementen.

Zo komen volgende zaken daar aan bod:

  1. Wetgeving

  2. Brandcentrale

  3. Handbrandmelder

  4. Belang van het sluiten van de appartementsdeur bij brand

  5. Branddeur

  6. Trappenhuis of gewone trap

  7. Vrije vluchtwegen

  8. Stay in place!

  9. Geen stockage in inbouwkasten

  10. Pictogrammen

  11. Veiligheidsverlichting

  12. Brandblussers

  13. Brandhaspel

  14. Rookluik

  15. Brandwerende doorvoeringen/technische kokers

  16. Liften

  17. Technische lokalen en afsluiters

  18. Ondergrondse parking

  19. Verzamelplaats

  20. Binnennummering

  21. Evacuatieplannen

Hopelijk leert men uit deze brand en kunnen dergelijke situaties vermeden worden in de toekomst. De impact die deze brand op de bewoners heeft, mag niet onderschat worden. Op een ander tijdstip had dit kunnen leiden tot een drama qua brandveiligheid.