14-daagse van de Veiligheid 2022

Gepubliceerd op 17 september 2022
14-daagse van de Veiligheid 2022

De ’14-daagse van de Veiligheid’, de jaarlijkse brandpreventiecampagne van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken is van start gegaan. Deze campagne wordt elk jaar in september gevoerd en besteedt aandacht aan brandveiligheid in de woonsituatie. Dit jaar ligt de focus op het veilig opladen van elektrische fietsen en steps. Deze thematiek is toegevoegd op hun campagnesite www.speelnietmetvuur.be.

Branden elektrische fietsen

Als ik kijk naar mijn (onvolledige) cijfers voor branden van elektrische fietsen haalden nu al 37 branden de pers in Vlaanderen en Nederland. Vorige maand verkeerde een 62-jarige man in levensgevaar door een brand van een elektrische fiets in een appartementsgebouw in Vilvoorde.

In 2021 kwam ik op 30 en voor 2020 op 43 branden. Heel dramatisch was toen de fatale appartementsbrand in Oostende op 29 juli 2020 waarbij een man van 70 jaar omkwam. De brand werd veroorzaakt door de batterij van zijn elektrische fiets. Dit was trouwens niet de eerste fatale woningbrand in België veroorzaakt door een elektrische fiets.

De effectieve cijfers liggen zeker hoger. Veel incidenten en branden hebben immers geen persaandacht gekregen. Ondertussen zijn er al talloze gevallen geweest waar een elektrische fiets brand vatte tijdens het opladen, wanneer de fiets gestald stond en tijdens het fietsen zelf.

Zoals ik al vaak aangehaald heb, is het dus van levensbelang dat er zeer snel een onderzoek komt naar de kwaliteit van batterijen en naar de oorzaken van deze branden zodat we hieruit kunnen leren.

De Federale Overheidsdienst Economie publiceerde op 16 juli 2020 de resultaten van een onderzoek waarbij 2 elektrische fietsen onderzocht werden. De batterij van één daarvan vloog tijdens hun test in brand! Dit onderzoek kaderde in een Europees onderzoek waarvoor in andere Europese landen nog 10 fietsen werden getest. 11 van de in totaal 12 geteste elektrische fietsen bleken niet conform te zijn. Jammer genoeg worden er geen merken van de geteste fietsen vermeld.

Branden elektrische steps

Van incidenten met elektrische steps heb ik geen cijfers, maar een elektrische step heeft ook reeds meermaals geleid tot brand en ontploffing.

Risico op brand en vooral de gevolgen beperken!

Lees de gebruiksaanwijzing van je toestel, laad overdag op onder een rookmelder en niet in je vluchtweg, check de oplaadkabel en batterijen op mogelijke beschadigingen.

Het begint met het lezen van de gebruiksaanwijzing. Hoe lang mag de batterij opgeladen worden? Moet deze verwijderd worden van de fiets tijdens het opladen? Stopt het opladen vanzelf? Is de batterij al eens gevallen en dus terug gebracht naar de verkoper voor controle?

Het beste is uiteraard overdag opladen, onder een rookmelder en niet in je vluchtweg. Dus we laden best ‘s nachts niet op. Laad een elektrische fiets nooit op in de inkomhal. Je begrijpt dat je dan bij nacht compleet vastzit als er brand uitbreekt.

Nieuwe technologieën, nieuwe risico's... maar het is al een hele tijd bezig. Hopelijk komt er snel een onderzoek naar de kwaliteit van batterijen en oorzaken van deze branden. Dit is immers van levensbelang.